2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Tatuiruočių kilmė


   Tatuiravimosi, kaip papročio, priežastys nėra aiškios. Bet realiausia keliama hipotezė yra, kad akmens amžiuje netyčia susižalojus odą ir į ją patekus purvo ar kitų dalykų likdavo randai, kurie išskirdavo jų savininkus iš kitų genties narių. Su laiku tai tapo narsių karių, gerų medžiotojų ar žynių simboliais turinčiu ir magišką reikšmę, kuriais būdavo žymimi tik nusipelnę asmenys. Šiais laikais tatuiruotės atspindi žmogaus pasaulėžiūrą, mąstymo būdą, gyvenimo stilių.
   Žodis "tatuiruotė" kilęs iš polinezietiško žodžio "tatau". Tatuiravimas - įvairių nenutrinamų ženklų ant kūno įamžinimas mechaniniu būdu: pjaunant ar badant po oda įšvirkščiant dažomosios medžiagos. Labiausiai paplitusi technika - kūno badymas adata. Naudoti žuvų kaulai, medžių spygliai arba aštrios kriauklių nuolaužos. Okeanijos salose, kur nepaprastai greitai populiarėjo tatuiruotės, buvo naudojami įrankiai, panašūs į šukas (prie medinės rankenėlės pritvirtinti aštrūs akmenų, kriauklių ar kaulų gabalėliai). Tokiais instrumentais - šukomis iškart buvo galima padaryti nemažą ornamentą. Kada žmogaus kūnas pirmąsyk papuoštas spalvingais piešiniais, nenustatyta, bet jos egzistuoja jau keliasdešimt tūkstančių metų. Pirmieji instrumentai buvo pagaminti iš rago ir kaulo.


   Didžiausią žingsnį į priekį padarė amerikietis Samuel O'Reilly išradęs ir užpatentavęs pirmąją elektrinę rotorinę mašinėlę.



   Europoje tatuiruočių manijai neatsispyrė net karaliai (Anglijoje Georgas V, Danijoje Frederikas VII, Rusijos caras Nikolajus II). Jos perėjo į aristokratų tarpą ir tapo prestižiniu papuošalu prilyginamu meno kūriniams. Tatuiruotės buvo naudojamos ir kaip talismanai ar bausmė. Kaip bausmė jos buvo daromos Japonijoje Edo periodu (1603 - 1867). Kinijoje viena iš klasikinių bausmių buvo tatuiruotė veido srityje. Taip ženklindavo karius ir belaisvius sukeliant jiems sunkumus pabėgant ir lengvinant jų atpažinimą visuomenėje. Panašiems tikslams naudojo tatuiruotes ir graikai, romėnai bei ispanai konkistadorai. XX a. per I - ąjį pasaulinį karą Anglijos dezertyrus žymėdavo raide "D", hitlerinėje Vokietijoje koncentracijos stovyklose aukoms ištatuiruodavo numerį.  Šio amžiaus pabaigoje Amsterdame atidarytas pirmasis tatuiruočių muziejus. Įvairiomis kalbomis išleista daugybė straipsnių ir knygų, pasakojančių apie jų stilius ir istoriją. Naujovės užsienyje aprašomos specialiuose žurnaluose. Pradeda skirtis tatuiruočių stiliai ir mados, geriausiai apibūdinantys laikmetį.



7 komentarai:

  1. Įdomu paskaityti. Bet įrankiai tai kraupūs. ;o

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerai, kad dabar jau pažengusios technologijos. Nors kas bijo adatų, tai ir šiuolaikiniai įrankiai atrodys baisiai ;D

      Panaikinti
    2. Aš bijau adatų. Bet tatuiruotės baisiausiai noriu. ;D

      Panaikinti
    3. Kai nori gali viską, aš už tave! :D

      Panaikinti
  2. aha tikrai kraupiai atrodo įrankiai:DD

    AtsakytiPanaikinti