2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Tatuiruočių reikšmės (2 dalis)


Labirintas – simbolizuoja klaidžią, painią padėtį, vietą, situaciją, iš kurios sunku rasti išeitį, specialiai apsunkintą kelią.

Laiptai – žmogaus emocinio ir dvasinio tobulėjimo, išminties ir žinių troškimo simbolis. Balti laiptai – aiškumą, išmintį. Juodi siejami su juodąja magija.

Laivas – gyvenimo, kelionės, krikščionybėje – bažnyčios simbolis.

Lakštingala – meilės, ilgesio ir skausmo simbolis. Taip pat simbolizuoja tą, kuris meiliai pataikaujamai kalba.

Langas – tai žmogaus sąsaja su pasauliu, sakralią ir pavojingą svetimą erdvę atskirianti riba, kurią peržengus tyko pavojai. Kartu simbolizuoja žmogaus sąmonę ir pasaulio suvokimą, atvirumą išoriniams poveikiams. Pro langą besiskverbianti šviesa reiškia tiesą, kuri nušviečia sielą. Sedėti prie lango – ko nors laukti.

Lašas – trapumo, laikinumo simbolis.

Laumės – neprotingumo, negražumo ir apsileidimo bei netvarkingumo, nesugebėjimo dirbti atsakingai, susikaupus simbois. Laumių funkcija – dvilypė: jos yra puikios darbininkės – verpėjos, audėjos ar skalbėjos, - apdovanojančios žmogų materialinėmis vertybėmis. Tačiau gali kenkti – atnešti mirtį, ar kitaip kenkti.

Lauras – simbolizuoja nemirtingumą ir pergalę, šlovę ir garbę. Užmigti ant laurų reiškia džiaugtis laimėjimais, nieko neveikiant. Skinti laurus – turėti pasisekimą, išgarsėti.

Ledas – šalčio, žvarbumo simbolis. Pralaužti pirmuosius ledus – duoti, padaryti kam nors pradžią.

Lelija – simbolizuoja šviesą, taiką, dieviškumą, skaistybę, nekaltumą ir pamaldumą. Balta lelija reiškia tyrumą ir tobulybę. Lieuvių liaudies dainose lelija, lelijėlė vienas dažniausių merginą apibūdinančių epitetų, reiškiantis jos grožį, dailumą ir kitas gerąsias savybes.

Lempa – aliejinės lempos dažnai reiškia gyvenimą ir dvasios šviesą, išmintį ir nemirtingumą. Lempos uždegimas – žmogaus gyvenimą, užgesinimas – mirtį.

Liepa – simbolizuoja džiaugsmą, grožį ir moteriškumą, yra priešingybė ąžuolui.

Liepsna – simbolizuoja dvasios pakilią, užsidegimą, o kartu ir ydas: pavydą, godumą ir gašlumą.

Lieptas (tiltas) – pereiti juo – įveikti kliūtį, pasiekti tikslą. Prieiti liepto galą reiškia atsidurti beviltiškoje padėtyje, gauti užsitarnautą bausmę.

Lietus – dangaus poveikio žemei, žemės apvaisinimo iš dangaus, ko nors daugybės simbolis.

Liežuvis – simbolizuoja vaisingumą ir reiškia dievybės balsą, gerą iškalbą. Turėti ilgą liežuvį – būti iškalbingam, plepiam, mėgti liežuvauti.

Likimas – likimo pirštas – lemtis. Likimo rykštė – neišvengiama nelaimė. Likimo žaismas – netikėtumas.

Linas – augimo, gyvybingumo, grožio, lieknumo ir ištvermės simbolis.

Liūtas – vyriškumo, valdžios, narsumo ir jėgos, drąsos, kilnumo ir žiaurumo, išminties, teisingumo, tvirtumo ir aktyvumo simbolis.

Lizdas – gimimo vietos, tėviškės, namų saugumo ir ramybės simbolis. Sukti lizdą reiškia kurti šeimą. Varnų lizdas – apsileidimas, netvarka.

Lobis- simbolizuoja paslaptingumą, neprieinamumą, magišką žinojimą. Surasti lobį – įveikti kliūtis ir parodyti savo išmintį, gudrumą, sugebėjimus. Tai turto, gobšumo, godumo simbolis.

Lopšys - motinos glėbio ir kūdikystės jaukumo simbolis. Vieta, kur kas prasidėjo, kilo, išaugo, ko nors pradžia.

Lūpos – atkištos bučiniui – klasikinis meilės ženklas. Nešioti lūpose – dažnai minėti kalbant. „Pienas ant lūpų nenudžiuvo” simbolizuoja jauną, nepatyrusį žmogų.

Malūnas – paslaptinga, mistinė vieta. Tikėta, kad tai velnių gyvenamojji vieta.

Marios – ko nors daugybės, aibės simboli. Būti už marių – būti labai toli.

Marškiniai – dirbti vienais marškinais – labai sąžiningai, kruopščiai dirbti.

marškinių – visko netekti. Atiduoti nusivilktus marškinius – būti labai geram,nieko kitam negailėti. Paskutinius marškinius nuplėšti – išnaudoti, viską atimti.

Mazgas – sujungimo, sąsajos, pažado išsivaduoti simbolis, apsaugos priemonė. Mazgo atrišimas simbolizuoja savęs atvėrimą. Amžinas mazgas reiškia santuoką.

Medis – tai pasaulio ašis, nes buvo tikima, kad į žemę įleistos šaknys siurbia vandenį, o šakos siekia dangų ir amžinybę. Simbolizuoja neišsenkančią gyvybinę energiją ir pačią gyvybę, žemės jėgą, augimą, kilimą į viršų, vykdo saugomąją funkciją, reprezentuoja šventąsias vietas. Miškai ir giraitės – magiškos vietos, kur vyksta paslaptingi ir svarbūs įvykiai.

Medus – švarumo, skaistumo ir saldumo ženklas, reiškiantis gyvybę, energiją, švelnumą, aukščiausią žemišką ar dangišką gėrį, tobulos laimės būvį. Kaip maisto produktas simbolizuoja gyvybinę galią ir nemirtingumą, o pilnas medaus korys reiškia aukščiausią išmintį.

Mėlyna – erdvių, oro ir tolių, kalno ir vandens, ledo, šešėlių spalva, reiškianti ramybę, amžinybę, dėkingumą.

Kilnumą, mąstymą ir protą, elegantiškumą, draugiškumą ir meilę, paslaptingą laimę, mistiką. Kartu tai begalybė ir tuštuma, iš kurios kilo visa gyvybė.

Mėnulis – simbolizuoja švelnumą, paramos ieškojimą, moteriškumą ir moteriškąjį paslaptingumą, kuriamąjį pradą ir nežinomybę.

Mergelė – darbštumo, kantrybės, išmintie, gerumo, grožio ir gėrio įsikūnijimas. Dažnai mylimoji, išrinktoji.

Migla – simbolizuoja tai, kas trukdo žiūrėti, matyti, ko nors didelę daugybę, galybę. Neapibrėžtumo, perėjimo iš vienos būsenos į kitą simbolis.

Mimoza – labai jautraus ir drovaus, greit įsižeidžiančio žmogaus simbolis. Geltonžiedis medis reiškia šviesą ir atpirkimą.

Mirtis – simbolizuoja ko nors sustojimą, sąstingį, dažnai suvokiama kaip atpildas, bausmė už nusižengimą, klaidas, nepaklusnumą.

Miškas – lietuviams miškas – ne tik pragyvenimo šaltinis, bet ir dvasinės ramybės vieta, savotiška „harmonija”, šventovė. Posakis „miške gimęs” arba „augęs” simbolizuoja neišauklėtą, nemandagų žmogų.

Moteris – gyvybės nešėja, šeimos židinio saugotoja, motinystės, švelnumo įsikūnijimas.

Motina – tai ypatingo brangumo, artimumo, rūpestingumo, globos ir gėrio simbolis, ko nors pradžia, šaltisnis.

Naktis- paslaptingos tamsumos, neracionalumo, nežinomybės, mirties bei saugaus ir vaisingo motinos glėbio simbolis, kūrybinio įkvėpimo šaltinis.

Namas – kosminės tvarkos atitikmuo, vieta, kur žmogus jaučiasi saugus. Amžias namas – kapas, karstas.

Nuometas – perėjimo iš vieno gyvenimo etapo į kitą, moterškumo simbolis.

Obelis – Lietuvoje, tai vienas amžinumo simbolių . Šis medis buvo reikalingas tobulintižmonių psichiką, mokyti palankumo, laikytis įstatymų, nelaužyti draudimų. Taip pat primena, kad blogis atsiranda ne savaime, o sugundžius piktai būtybei, dažnai žalčiui ar gyvatei.

Padangė – tolių, didelių erdvių simbolis. Skraidyti padangėmis – nerealiai svajoti, fantazuoti, kalbėti niekus.

Pakalnė – gyvenimo simbolis. Eiti į pakalnę – senti arba mirti. Ašarų pakalnė reiškia sunkų gyvenimą, vargus žemėje.

Paparčio žiedas – paslapties, laimės simbolis. Dvasinio augimo, įgyjant išminties, nepasiekiamos laimės, paslaptingo žinojimo simbolis.

Pasaga – laikoma saugotoja nuo piktos akies. Jei virš durų pasaga kabo aukštyn nukreiptais galais – bus saugota ir išsaugota laimė, jei žemyn – laimė pabėgs.

Pasaulis – realaus, žemiškojo gyvenimo simbolis, anas pasaulis – pomirtinio gyvenimo, dangaus simbolis.

„Pasaulio pabaiga” – didžiulė netvarka. Eiti į pasaulio kraštą – eiti bet kur.
 Paukščiai – amžinumo išlaikymo pagalbininkai, žmonių gerovės sargai, laisvos dvasios simbolis. Taip pat paukščiai simbolizuoja augimą, vaisingumą, gausumą, dvasinį pakilimą, įkvėpimą, gali numatyti likimą, ką nors išpranašauti.

Pėda – plika pėda reiškia nuolankumą ir neturtą. Atsigerti iš kieno nors pėdos – kuo nors pavirsti.

Pelai – niekų, tuščių, bereikšmių dalykų simbolis. Atskirti pelus nuo grūdų – suvokti, suprasti, kur tikros vertybės.

Pelenai – mirties, laikinumo, atgailos, bausmės, bet kartu ir apsivalymo bei prisikėlimo simbolis. Apsibarstyti galvą pelenais reiškia liūdesį.

Tačiau, tai ne visos tatuiruočių reikšmės, dauguma tatuiruočių turi visiškai skirtingas reikšmes, kurias numatę jų šeimininkai.

1 komentaras:

  1. oho :))mano nuomone naudingas straipsnis, nes yra tikrai nemažai žmonių, kurie pasidaro tatuiruotes net nežinodami tikrosios jų reikšmės :) įdomu tikrai ir manau verta visiems pasidomėti prieš darantis tatuiruotę.

    AtsakytiPanaikinti